Her følger det gamle programmet for forrige London tur år 2001. Bildene ligger på slutten. Publisert med tillatelse fra 2001 komiteen. Tilrettelagt for web av Trond Mjøs Johnsen


Til deg som skal til London

Vi i turkomiteen har laget dette heftet for at du skal få all den informasjonen du trenger for å dra til London med oss 26. februar-5. mars. Vi håper du får en hyggelig og opplevelsesrik tur. Dersom du lurer på noe, er det bare å ta kontakt med oss i komiteen.
God tur!

Hilsen
Ragnar, Frauke, Torunn, Hege, Kristin, Toralf og Astrid


Saker og ting du MÅ huske:

Telefonnr. til Norge: 0047 + tlf.nr. Telefonnr. til England: 0044 + tlf.nr.

Reisen

Flybillettene deles ut på Flesland! Vi reiser med Braathens Back. Husk bonuskort! Alle må selv sørge for å komme seg til Flesland. Alle må møte minst en og en halv time før avgang. Vi anbefaler buss fra Bystasjonen i 12-tida. På vei til London flyr vi via Gardermoen, mens turen hjem går direkte Gatwick-Flesland.

På Gatwick vil det stå en buss og vente på oss som skal frakte oss til/fra hotellet. Denne turen er inkludert i prisen dere allerede har betalt. I tillfelle noen roter seg bort på vei ut fra flyet og ut til bussen, her er en beskrivelse av hvor du finner bussen vår: Vi ankommer Gatwick South Terminal. Derfar følger vi skilter til "Charter Coaches". Skiltene fører oss til "Coach collection point" (henteplass) utenfor bygget på bakkenivå, hvor bussen vil vente på oss. Busselskapet heter ALLIED COACHLINES LTD.

Reiseruta:

PS! Norge ligger en time foran England, dvs vi må stille klokka en time tilbake når vi ankommer Gatwick.

Mat

Frokost er inkludert i prisen på hotellet. Alle andre måltid må dere sørge for selv. Vi planlegger felles middag på en rimelig restaurant i London. Tid og sted er ennå ikke avklart, så dere får nærmere informasjon om dette i London.

Ingen unnasluntring!

Når det gjelder alle besøkene så er det veldig viktig at alle møter til avtalt tid. Vi skal møte 15 minutter før den oppsatte tida på alle besøkene. Det er deres eget ansvar å komme dere dit. Vær alltid ute i god tid, slik at du er sikker på at du finner fram i tide. Vi i turkomiteen har laget beskrivelse av reiseruten til de ulike stedene vi skal besøke. Gruppelederen på hver gruppe har ansvar for at alle er tilstede på besøkene. Ta ansvar og møt opp!

Vi bor på

Royal National Hotel

Bedford Way, London WC1H 0DG Tlf.: +44(0)171 637 2488 Fax: +44 171 837 4653

Website: www.hotels-london.co.uk/budgethotels/royalnational/location.html

Dette skal visstnok være Londons største hotell, med plass til mer enn 3000 gjester (!). Alle rommene har bad, satellitt-TV, telefon og mulighet for å lage te og kaffe. Hotellet ligger sentralt i nærheten av Oxford Street og Charing Cross Road. Det finnes flere restauranter og barer på hotellet.

Romliste

Vi har jo også litt fritid…

Mange av dere har garantert vært i London før, og har peiling på hva som er kult og hva man ikke må gå glipp av. Dette gjelder ikke alle. For alle de som ikke har peiling på London - her er noen tips:

The British Museum

Great Russell St WC1 (tube: Tottenham Court Rd)

Her finner du verdens største samling av kunst fra Egypt, Mesopotania, Hellas og Romerriket. Dette er et must, men dessverre alt for stort til å rekke på en dag. Gratis inngang. Mandag-lørdag 10-17, søndag 1430-18.

Museum of London

150 London Wall EC2 (tube: St Paul's)

Viser Londons historie fra romerne fram til 1990-åra. Inngang: £4. Tirsdag-lørdag 10-18, søndag fra 12.

The Science Museum

Exhibition Rd SW7 (tube: South Kensington)

Museumet viser den teknologiske utviklingen fra de første mekaniske maskiner ti dagens høyteknologi. Mange modeller med knapper å trykke på og sveiver å sveive… Inngang £6. Åpent hver dag 10-18.

Museum of the Moving Image (MOMI)

South Bank Centre SE1 (tube:Embankment, deretter over broen over Thames)

Supert museum som viser film-og TV historie. Dessverre går det rykter om at dette stedet er stengt for en periode. I skrivende stund har vi ikke fått bekreftet dette, men vi skal oppdatere dere på dette etter hvert. I tilfelle det er åpent, må dere nok regne med en inngangsbillett på ca.£6.5. Åpent hver dag.

The National Gallery

Trafalgar Square (tube: Charing Cross)

Her finnes mesterverk fra alle ledende europeiske skoler i tiden 1300-2000. Gå ikke glipp av dette! Gratis inngang. Mandag-lørdag 10-18, søndag fra 14.

Tate Gallery

Millbank SW11 (tube: Pimlico)

Store verker fra britisk kunsthistorie + internasjonal moderne kunst. Gratis inngang. Mandag-lørdag 10-1750, søndag fra 14.

Madame Tussaud's

Tube: Baker St

Det velkjente voksdukkemuseumet. Her kan du hilse på nålevende og tidligere berømtheter. I underetasjen finnes et skrekk-kabinett.

Rock Circus, London Pavillion

Tube: Piccadilly

Underavdeling av Madam Tussaud's der alt går på pop/rock. Her blir du utstyrt med hodetelefoner, og musikken spilles av de ulike ulike artistene mens historien fortelles når du går forbi.

The London Dungeon

34 Tooley St (Tube: London Bridge)

Londons mest kjente skrekk-kammer. Grottelignende utstilling som viser de fleste draps- og torturmetodene som er blitt brukt gjennom tidene. Viser også de store pestene og epedemiene gjennom historien.

Highgate Cementery

Swains Lane (tube: Archway)

Berømt kirkegård for dem som ikke er skvetne. Den har blitt brukt i flere skrekk- og Dracula-filmer pga sin atmosfære med overgrodde gamle gravstener. Her er bl.a Karl Marx begravd.

Tower/Tower Bridge

Tube: Twer Hill

Dette er den store kjente festningen ved Themsens bredder der kronjuvelene oppbevares. Festningen er bl.a kjent for de flotte "Beefeasters" som vokter den. Festningen har gjennom historien vært både slott og fengsel med torturkammer. Hele historien får du innenfor murene. Inngang £9. Tower Bridge, med sine høye karakteristiske tårn, er Londons mest berømte bro. Inngang £6.

St.Paul's Cathedral

Tube: St. Paul's

Sir Christopher Wrens berømte katedral, bygget etter modell av Peterskirken i Roma. Katedralen er bl.a kjent for sin enorme akustikk, og sitt Whispering Gallery. Dersom du hvisker noe på den ene siden av kuppelen, høres det helt klart på andre siden, ca. 30 meter borte! Dette var også stedet der Charles og Diana giftet seg. Vær forberedt på å betale noen pund for å komme inn, og enda mer for å komme opp på galleriet og i tårnet. Men det er verd det!

Westminster/ Westminster Abbey/ Big Ben/ Downing St 10

Tube: Westminster

Parlamentsbygningen med det berømte klokketårnet ved Themsen. Westminster Abbey er den kongelige kirken, et spennende byggverk. Downing St 10 er som kjent statsministerboligen. Kanskje vi får se Tony og Cherie? Se opp for gale bilister…

Shakespeare's Globe Theatre

Bankside, Southwark(tube: London Bridge)

Shakespeare drev i sin tid et teater på sørsiden av Themsen. Dette het the Globe, antagligvis pga formen. Teateret er nå gjenoppbygd så nøyaktig som mulig slik det så ut den gang. Det er blitt et imponerende byggverk, satt sammen uten en eneste spiker. Man får en kjempefin omvisning og historien om teater på den tiden. Og selvsagt en suvernirbutikk. Som guiden sa: " There's always a shop in the end…" Anbefales!

Organiserte turer

Ulike selskap tilbyr turer i dobbel-dekker busser som dekker de største attraksjonene. Dette er nok litt dyrt (ca.£12), men sikkert et greit alternativ for dere som vil se mye på relativt kort tid.

Uteliv

Restauranter

Det vil være meningsløst å prøve å lage en oversikt over Londons mangfoldige restauranter og spisesteder. Omtrent hvor som helst i London kan du finne et spisested som passer akkurat din smak, og de fleste steder finner du nok også et sted som kler en slunken studentøkonomi. Hvorfor ikke prøve en av de mange små restaurantene i Soho, en av de kinesiske eller indiske i Bayswater, eller hva med å rett og slett spise på en pub? God appetitt!

Puber

Det samme gjelder for puber som for restauranter. Det er ingen som helt har oversikt over hvor mange puber som finnes i sentrum av London, men tallet er muligens så høyt som 18 000!! Det finnes altså noe for enhver smak. Et lite tips: Det er billigere å gå på pub hvis du holder deg unna de typiske turistområdene (f.eks Leicester Square og Oxford St). F.eks kan man prøve en slitt, liten pub i Camden Town; der finner man sikkert mer sjarm og ekte engelsk pub-atmosfære enn du gjør i en flott, ny (og dyr) pub i Oxford Street. Sjekk dessuten området nær hotellet. OBS! Puber i England stenger i 23-tiden, så gå tidlig ut; bruk pubbesøket som vorspiel!?

Nattklubber/diskotek

London er kjent for sitt yrende natteliv - du har sikkert hørt uttrykket "Swinging London". Klær er et viktig stikkord for en vellykket kveld/natt på byen i London. Hvis du går i dongri, joggesko eller joggesko-lignende sko, kan dette bety at du ikke kommer inn på diskotek eller nattklubber. For å finne et sted som passer din smak , bør du sjekke magasinet Time Out. Dette kommer ut hver uke, koster ca.£2, og inneholder oversikt over forskjellige arrangementer den akutelle uken.

Husk at de siste undergrunnstogene går rundt midnatt. Du må derfor ta buss eller taxi for å komme tilbake til hotellet etter dette.

Musikaler/opera/teater

Hvis du ønsker billetter til en konsert ect. Kan det være en fordel å skaffe seg dette før avreise, gjennom reisebyrå i Norge eller lignende. Musikalene er som regel utsolgt noen uker i forveien, og svartebørsbilletter kan være dyrt. Det finnes derimot to offisielle halv-pris boder på Leicester Square som selger billetter til kveldens forestillinger til da- Halv pris! Det forekommer falske billetter, så vær på vakt ovenfor svartebørsselgere.

Bedriftsbesøk

Viktige ting å huske på:

Engelske bedrifter er formelle, tradisjonelle, og konservative i klesveien.

Gutter stiller i skjorte og bukse (ikke dongri), gjerne med slips og jakke (blazer).
Jenter må ikke ha for korte skjørt, Konservative klær.

Vær positivt innstilt.

Gruppeledere:

Program for bedriftsbesøkene

Press Complaints Commission

Tirsdag 27.02.01 Gr.1 kl 1200, gruppeleder: Toralf Rutledal Gr.2 kl 1415, gruppeleder: Maria Almaas

PCC er et uavhengig organ som behandler klager fra offentligheten angående redaksjonelt innhold i aviser og blader. Det er gratis, raskt(ca.40 dagers behandlingstid), og lett å klage. Hovedmålet er å løse konflikter mellom avis/blad og den som klager.

PCC består av 16 medlemmer, hvorav majoriteten er personer uten pressebakgrunn. Den uavhengige styrelederen er Lord Wakeham. PCC er et selvregulerende organ, uavhengig av avisindustrien og regjeringen. Det har ingen lovfestede funksjoner. Deres "code of practice" er omfattende og dekker 4 hovedområder: nøyaktighet, privatliv, måten nyheter blir samlet inn på og svake samfunnsgrupper. Hvert år behandler de 2500 klager, og de fleste blir løst. Det kan nevnes at PCC feirer 10-årsjubileum i år, og blant mange prominente gjester er prins William. For mer info: www.pcc.org.uk

Reiserute: Ta tube'n fra Russell Square til Leicester Square. Deretter Northern-linjen til Embankment. Ta så Circle- eller Distric-linjen til Blackfriars. Addresse: 1 Salisbury Square, London EC4Y 8JB

MGN (the Mirror)

Tirsdag 27.02.01 6 stk. fra Gr. 1, kl. 15.00, Gruppeleder: Norhild Joleik

The Mirror ble grunnlagt av Alfred Harmsworth i 1903. Politisk tilhører den venstresiden og kan beskrives som en avis for "de brede masser". The Mirror satset tidlig på fotojournalisme. De har en årlig omsetning på 400 mill. pund og ble børsnotert i 1991. Med mange unge medarbeidere skal de være "fortright and punchy, opinionated and radical". The Mirror er en del av the Mirror Group, som eier et stort antall nasjonale og regionale aviser, fjernsynsstasjoner, blader og utstillinger. Disse inkluderer bl.a Daily Mirror, Sunday Mirror, Sunday People, Daily Record, Sunday Mail og Live TV. Over 6000 mennesker er ansatt i the Mirror Group. For mer info: www.mirror.co.uk

Reiserute: Ta Piccadillylinjen ned til Holborn. Deretter Central-linjen østover til Bank. Docklands Light Railway (tog) til Canary Wharf. Vi skal inn i hovedblokken, i 22. etg og spørre etter Colin Harrow. Addresse: One Canada Square, Canary Wharf, London

Aftenpostens Londonkorrespondent

Tirsdag 27.02.01 12 stk fra Gr. 1, kl. 16.00 Gruppeleder: Frode Bjerkås

Aftenposten er en av Norges største aviser med et godt utbygd nett av utenrikskorrespondenter. Thomas Spence er avisens londonutsending og vi møter ham i lokalene til flere utenlandske korrespondenter - Foreign Press Association. Han vil gi oss innblikk i sin hverdag som utenriksjournalist. For mer info: www.aftenposten.no

Reiserute: Fra Russell Square med Piccadillylinjen og ned til Piccadilly Circus. Gå nedover Regent Waterloo pl. Til Carlton House Terrace og bygningen til FPA.

University of Westminster

Onsdag 28.02.01 Alle sammen, ca. 13.00 - 17.00

Overraskelse fra instituttet! Omvisning og foredrag av Peter Godwin på avdeling for kommunikasjon, design og media. Det vil også bli anledning til å treffe norske studenter fra organisasjonen ANSA.

Reiserute: Ta Piccadillylinjen opp til King's Cross St. Pancrass. Bytt til Metropolitan Line og ta den vestover til Nortwick Park Station. Campus ligger like ved stasjonen. (Dette er sone 4 for billettene - kjøp enkeltbillett ca. 3£)

British Film Institute

Fredag 02.03.01 Gr.1, kl. 12.00, gruppeleder: Anders Kulseng Gr.2, kl. 14.30, gruppeleder: Aslaug Nygård

BFI driver National Film Theathre og samarbeider tett med uavhengige kinoer rundt om i Storbritannia for å gi visninger av et bredt utvalg filmer. De arrangerer London Film Festival, og på min liste står det at de i tillegg driver London Imax kino, så vel som Museum of Moving Image. Siden det er et institutt vi snakker om, er det mulig at de driver med noen form for opplæring eller forskning i tillegg. Jeg vet ikke. Men de låner ut kinosaker. Hva nå det måtte være.

Mer info: www.bfi.org.uk

Reiserute: Gåavstand! Gå inn på Tottenham Court Road, finn Stephen Street. Vi skal til nummer 21. Spør etter Mark Batey i resepsjonen.

Gruppefordeling

Gruppe 1 Gruppe 2

Seminargruppe A + C Seminargruppe B + D Astrid Hagen Christian B. Hansen Sverre Helge Bøyum Silje Mikkelsen Hogne Lerøy Sataoen Frauke Böttcher Aleksander Eikeberg Tore Tomren Aslaug Nygård Anders Kulseng Lena Kleveland Kristin Jacobsen Toralf Rutledal Ragnar Eggesvik Hege Støtvig Toralf Mjelde Yngvil Beyer Bjørn Vatne Anne Marte Amble Tom Syverinsen Kristin Høiland Maria Almaas Tom Danielsen Karen Garlimo Norhild Joleik Torunn Wimpelmann Pål Sigurdsen Marianne Mathisen Frode Bjerkås Mina Hjelde Marianne Walderhaug Åsa Marie Landsverk Joachim Strand Lars Skulstad

Fra gruppe 1, MGN (The Mirror), Tirsdag 27.02.01, kl 1500

Astrid Hagen, Hogne Lerøy Sataøen, Toralf Rutledal, Kristin Høiland, Norhild Joleik, Joachim Strand

Fra gruppe 1, Aftenpostens Londonkorrespondent,Tirsdag 27.02.01, kl 1600

Sverre Bøyum, Aleksander Eikeberg, Aslaug Nygård, Lene Kleveland, Hege Støtvig, Yngvil Beyer, Anne Marte Amble, Tom Danielsen, Pål Sigurdsen, Frode Bjerkås, Marianne Walderhaug

Fra gruppe 2, Evening Standard, Torsdag 01.03.01, kl 1045

Tarjei Lyssand, Tore Tomren, Tom Syverinsen, Torunn Wimpelmann, Bente Vatn, Marianne Mathisen

Fra gruppe 2, Penguin, Torsdag 01.03.01, kl 1030

Silje Mikkelsen, Frauke Böttcher, Karen Garlimo, Lars Skulstad, Kristin Jacobsen, Bjørn Vatne, Mina Hjelde

Fra gruppe 2, Charlton FC, Torsdag 01.03.01, kl 1100

Maria Almaas, Anders Kulseng, Toralf Mjelde, Christian Hansen, Åse Marie Landsvek, Ragnar Eggesvik, Elin Zeiffert, Helge Østbye


Her følger bildene som lå på disketten

bigbenfix

Dining

Globe

London_1

Map

picadilly

Royals

towerbridge

WestminsterAbby